Susanul negru – afrodisiac si reintineritor

susan

Desi asemanatoare ca forma cu semintele de susan alb, semintele de susan negru au o aroma mai puternica si un continut de antioxidanti mai mare. Pe langa acestea, sunt pline de nutrienti si au un gust excelent, fiind aromate si crocante. Tocmai de aceea, folosim semintele de susan negru (dar si alb) ca ingredient pentru crackersii nostri satiosi, fara E-uri, 100% hranitori si naturali: Crackers cu rosii si usturoi, Crackers cu susan si condimente si Crackers cu masline kalamata.

crackers-vegani-cu-rosii-si-usturoicrackers-vegani-cu-susan-si-condimentecrackers-vegani-cu-masline-kalamata

 

 

 

 

 

 

In ciuda continutului mare de ulei, semintele de susan negru nu au miros, dar cand sunt prajite, emana o delicata aroma de alune sau nuci.  Probabil va numerati deja printre iubitorii de tahini,  hummus sau halva.

Semintele de susan negru sunt folosite si la paine, chifle sau biscuiti, in special in Turcia si Grecia, dar si chinezii le folosesc pentru aromatizare.

STIATI CA:

1. Susanul starneste pasiunea si aduce longevitatea celui care il consuma in mod constant. (Cunoscut in India ca „rasayana” adica „cel care prelungeste viata”)
2. Semintele de susan au fost folosite in Asia, Africa, Egiptul Antic si Babilon de mii de ani.
3. Afrodiziac si reintineritor: sunt calitatile uleiului de susan obtinut prin pisarea semintelor.
4. Susanul negru, datorita compozitiei sale, are proprietatea de a intarzia imbatranirea organismului (cei care consuma susan negru au pielea neteda si incaruntesc tarziu).

DIFERENTE INTRE TIPURI DE SEMINTE DE SUSAN

sesameseeds2x-58a4b41c3df78c4758d5c507 difference-between-black-and-white-sesame-seedsdularepewsamunpri-02

Semintele de susan au o  structura chimica unica si desi cele mai folosite si raspandite sunt semintele albe (pana la galben), exista si seminte de susan negre sau rosiatice (pana la albastru violet), deosebindu-se nu doar prin culoare, cu si prin continutl nutritiv.
Susanul alb este utilizat pentru  tratamentul lipsei de calciu fiind bogat in calciu si magneziu (foarte folositor copiilor si femeilor la menopauza), dar si in lecitina (foarte util pentru varsta a treia in special pentru pierderea memoriei).
Susanul rosu este utilizat pentru deficienta de fier (anemii).
Susanul negru este mai bogat in nutrienti decat celelalte fiind sursa celui mai bun ulei pentru scopuri vindecatoare. Este dulce si cu aroma de nuca.
Susanul negru contine 60% grasimi folositoare sanatatii alaturi de lecitina, calciu, vitamina E, si este o sursa eficienta de calciu, de cantitati mari de proteine, fier si magneziu.
In prezent, in lume, susanul este cultivat in India, Myanmar si China, iar in Europa, in Grecia si sudul Italiei.
RETINETI:

Semintele de susan negru sunt recomandate copiilor aflati in crestere intrucat sunt foarte bogate in minereale esentiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor, dar si in vitamine: B1, B2, B3, B5, B6, cu exceptia vitaminei B12 si a acidului folic, vitamina A, vitamina C si vitamina E.

In compozitia lor gasim:

  • 5% apa
  • 50% grasimi
  • 25% carbohidrati
  • 20 % de proteine si aminoacizi esentiali (contin cu 50% mai multe proteine decat carnea)

Consumate regulat, semintele de susan negru sunt de mare ajutor in: stari de convalescenta dupa diverse boli, dureri articulare, osteoporoza, mentinerea sanatatii pielii, constipatie (creste peristaltismul intestinal), sporirea secretiei lactate la tinerele mamici, intarzie procesele de imbatranire, reducerea nivelului de colesterol (prin continutul de sesaminol, sesamolinol si sesamolin), protectie hepatica (contin arginina si tryptofan), mentinerea sanatatii vaselor de sange (este bogat in acizi grasi nesaturati). Totodata, specialistii sustin ca substantele din semintele de susan inhiba dezvoltarea celulelor canceroase in melanomul malign precum si in cazul cancerului de colon.

Cel mai cunoscut beneficiu al semintelor de susan se refera la efectul antiinflamator si antioxidant pe care acestea il au asupra organismului. Semintele scad efectul radioterapiei si neutralizeaza radicalii liberi, au efect detoxifiant pentru ficat si rinichi, cresc fertilitatea, intaresc sistemul imunitar, previn si sunt adjuvante in artrita, astm, migrene, dureri asociate ciclului menstrual, si in scleroza multipla.

De asemenea, semintele de susan negru au un aport energetic insemnat, fiind  bogate in calciu, iar laptele de susan inlocuieste cu succes laptele animal, reprezentand o sursa incredibila de minerale esentiale: fier, calciu, magneziu, zinc, seleniu, cupru, potasiu si fosfor.
In plus, semintele de susan contin doua substante unice ce apartin unui grup special de fibre denumite lignani care contribuie, in mare masura, la abilitatile curative ale semintelor de susan. Merita subliniata prezenta in semintele de susan a acidului oleic care inlatura colesterolul rau din corp si curata sangele, precum si a acidului linoleic (omega 3), doi compusi cu proprietati de protectie a inimii si a sistemului vascular.
Au un continut scazut de colesterol si sodiu.

Pe langa continutul scazut de colesterol si sodiu, semintele de susan negru contin si o serie de vitamine: B1, B2, B3, B5, B6,vitamina A, vitamina C, vitamina E si vitamina T (un tonic excelent pentru trombocitele din sange).

ATENTIE:

Anumite persoane pot prezenta reactii alergice la semintele de susan, de la cele mai usoare precum: urticarie, dermatita si mancarime pana la simptome grave, cum ar fi varsaturi, umflarea buzelor si a gatului, reactii ce pot duce la dificultati de respiratie sau congestie toracica.